Bewaren

Oesters zijn vers als de schelp gesloten is. Als de schelp iets open staat, geef de schelp dan een tik. Sluit de schelp zich, dan is de oester geschikt voor consumptie. Bewaar oesters altijd in de koelkast. Ze kunnen lang buiten het water in leven blijven, gemiddeld 9 dagen. Leg iets zwaars op de geopende verpakking, zodat er druk op de schelpen blijft bestaan.

Zo gezond als een oester 

Oesters bevatten veel magnesium en zink. Deze twee mineralen spelen een belangrijke rol in de stofwisseling. Verder passen oesters prima in een cholesterolarm en een caloriearm dieet.

Het oesterseizoen is geopend!

Het oesterseizoen voor de Zeeuwse platte oester loopt van september tot april. Ze zijn dus verkrijgbaar in de maanden met de R. Het Franse woord voor oester is ‘huître’ en verwijst hier naar. Letterlijk vertaald betekent dit woord 8 ‘R’-en.

Zeeuwse oester

De Zeeuwse oester heeft een ovale, grillig gevormde schelp. Is consumptiegeschikt na 3 jaar en is in aanzienlijke aantallen aanwezig op kweekpercelen. Het is een betaalbare oester van hoogwaardige kwaliteit.

 

 

 

Platte oester

De platte oester heeft een ronde gladde schelp. Is consumptiegeschikt na 5 à 6 jaar. Is veel zeldzamer dan de Zeeuwse oester en daardoor exclusiever en hoger van prijs.

 

baby-oesters

In Yerseke wordt in de schelpdieren-hatchery onderzoek gedaan naar oesters. Er wordt onderzocht bij welke watertemperaturen de oesters het beste gedijen, of ziektes uitgebannen kunnen worden en of er nieuwe oesterfamilies kunnen ontstaan. Het begint met de ouderparen; de mannetjes en de vrouwtjes in de hatchery verblijven in een ‘welnessresort’ met ideale temperaturen en een optimaal dieet. Door het aangenaam verblijf planten de oesters zich voort. De oesterlarfjes verblijven in speciaal voor hun ontwikkelde fl essen. Hierin is een continue stroom van vers zeewater en worden ze gevoerd met levende micro-algen van hoogwaardige kwaliteit. Zo ontwikkelen ze zich optimaal tot babyoesters en later tot volwassen oesters.

rauw

Oesters zijn heerlijk om zo uit de schelp te eten. Na het openen, de oester even bestrooien met verse peper en sprenkel er wat citroensap overheen. Mmmmm…

Grillen kan natuurlijk ook!
Verwarm de oven voor en maak de oesters open. Leg ze in de schelp in een ovenschaal. Meng wat boter, citroensap, knofl ook en peterselie en schep wat van het mengsel op elke oester. Zet de gevulde ovenschaal 3 minuten in het midden van de over, onder de grill.

Nog meer weten over oesters? 

Wat zijn Zeeuwse zomeroesters?

Zeeuwse zomeroesters worden off-bottom (op tafels) gekweekt in de Oosterschelde. Hierdoor zijn de Zeeuwse oesters ook in de zomer verkrijgbaar.

Zijn oesters gezond?

Oesters zijn zeer gezond. Ze bevatten een hoog gehalte aan magnesium en zink. Deze twee mineralen spelen een belangrijke rol in de stofwisseling. Verder passen oesters prima in zowel een cholesterolarm als een caloriearm dieet.

Het hoge zinkgehalte in oesters beschermt tegen verkoudheid. Mensen die een tekort aan zink hebben zijn veel vatbaarder voor verkoudheden. Doordat oesters altijd vers en onbewerkt zijn, blijft het zinkgehalte in tact en wordt het beter door het lichaam opgenomen.
 

Kun je ziek worden van het herpesvirus in oesters?

Nee. Het oesterherpesvirus dat in 2010 in de Oosterschelde is aangetroffen en ook in andere Europese wateren voorkomt, vormt geen gevaar voor de volksgezondheid. Je kunt er niet ziek van worden. Het virus kan enkel voor grote sterfte onder Japanse oesters (Zeeuwse kromme oesters) zorgen.

Informatie van de rijksoverheid.

Hoeveel oesters worden er in Nederland jaarlijks aangevoerd?

Het Landbouw Economisch Instituut publiceert ieder jaar hoeveel oesters er zijn aangevoerd.Tussen 2012 en 2014 is de aanvoer van Zeeuwse kromme oesters gedaald van 40 naar 20 miljoen stuks. De aanvoer van platte oesters is toegenomen van 1 miljoen naar 5 miljoen stuks. Een actueel overzicht van de aanvoer sinds 2001 is te vinden op Agrimatie Oestervisserij.

Wat is het verschil tussen een Zeeuwse of holle oester, een bélon en een fine de claire?

De Zeeuwse (of holle oester) en de fine de claire zijn beide afkomstig uit dezelfde familie (Crassostrea gigas). De bélon is uit de familie van de platte (inheemse) oesters (Ostrea edulis). Platte oesters hebben een ronde, regelmatige vorm, terwijl leden van de Crassostrea familie grillig gevormde, langwerpige schelpen hebben. Ze zijn ook moeilijker te openen.

De fine de claire  wordt gekweekt in bassins langs de Frans-Atlantische kust. In de bassins van die streek komt een alg voor, die de oesters een bijna blauwige kleur en een zachte, volle smaak geeft. De nasmaak is bijna zoet te noemen.

De bélon is een platte oester die oorspronkelijk uit het Franse Riec-sur-Bélon komt, maar nu is uitgestorven. Platte oesters zijn een inheemse soort die overal in Europa worden gekweekt. Ook Nederland heeft zijn eigen Zeeuwse platte of bélon.

Hoe maak ik een oester open?

Stap 1: Houd de oesters met één hand tussen een dubbelgevouwen theedoek zo vast dat de platte schelp boven zit.

Stap 2: Steek met een oestermes of een stevig puntig mes in het scharnier tussen de twee schelphelften. Wrik het mes voorzichtig naar binnen en maak met een korte draaibeweging de schelp open.

Stap 3: Snijd de boven- en onderschelp langs de kier losjes van elkaar. Houd de oester goed recht om te voorkomen dat het vocht eruit loopt, maar zet niet te veel kracht op de oester.

Stap 4: Verwijder de platte schelp en snijd de oesters in de bolle oesterschelpen los. Haal eventueel gruis weg.
 
Moeite met opensteken?
Is het opensteken van oesters nog wat lastig, stoom dan de oesters even open. Leg de oesters in een stoommandje en laat ze ongeveer 4 minuten stomen. U kunt ook een vergiet boven een laagje water in een afgesloten pan hangen. De oesters staan dan een stukje open en zijn makkelijk open te steken. De ‘opengestoomde’ oesters zijn heel geschikt om te gratineren.

Hoe dienen oesters te worden bewaard?

Na aankoop moeten oesters koel (3-5 °C) in het mandje, nooit in water, bewaard worden. Oesters kunnen betrekkelijk lang buiten het water in leven blijven. Oesters zijn houdbaar tot de t.h.t. datum op de verpakking. Gemiddeld is dat 9 dagen. Er moet altijd een druk op de verpakking blijven, zodat de oesters dicht blijven. Daarom is het verstandig op een geopende verpakking altijd iets zwaars te leggen, zodat de druk op de schelp blijft bestaan.

Oesters zijn vers als de schelp gesloten is. Indien de schelp iets open staat, kan een tik op de oester helpen. Sluit de schelp zich, dan is de oester nog geschikt voor consumptie.

Kun je van het eten van oesters ziek worden?

Het consumeren van rauwe schelpdieren kan bij mensen met een verlaagde weerstand leiden tot gezondheidsklachten. Zoals bij veel andere rauwe producten vereist dit voorzichtige omgang met het product. Oesters moeten altijd gekoeld bewaard worden en in rauwe vorm, na het openen direct geconsumeerd worden. Bij twijfel wordt er geadviseerd de oester voor het consumeren te gratineren of op een andere manier te verhitten.

Het kan zijn dat sommige mensen overgevoelig zijn voor het eiwit in oesters. Het eten van oesters kan bij deze mensen leiden tot onder andere huidirritatie en misselijkheid.

Om de gezondheid van de consument te beschermen, heeft de Nederlandse overheid reeds in 1906 maatregelen genomen en een  controleprogramma voor de voedselveiligheid ingevoerd. De Europese Commissie heeft strenge richtlijnen ingesteld met betrekking tot de kwaliteit van het schelpdierwater en het in de handel brengen van levende schelpdieren. In Nederland worden er wekelijks monsters genomen in de productiegebieden voor oesters in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer en gecontroleerd. Als de resultaten van deze monsters niet goed zijn, worden het betreffende gebied onmiddellijk gesloten totdat het gebied weer aan de gestelde normen voldoet. De gebieden waarin de oesterpercelen in Nederland liggen voldoen over het algemeen gedurende het gehele jaar door aan de normen. Ook in de oesterbassins worden strenge controles uitgevoerd.  

In het verleden zijn consumenten ziek geworden van het eten van besmette oesters die uit het buitenland waren geïmporteerd. Om dit te voorkomen heeft de Europese Commissie de richtlijnen aangaande het in de handel brengen van levende tweekleppige schelpdieren verscherpt. In Nederland zijn, in het kader van deze richtlijnen, strenge maatregelen genomen met betrekking tot o.a. de waterzuiveringsinstallaties die in gebruik zijn bij het verwateren van oesters en de traceerbaarheid van oesters uit het buitenland.

Alle oesters die u via officiële verkoopkanalen koopt, kunt u veilig eten.

Zijn oesters goed voor het libido?

Er wordt beweerd dat oesters lustopwekkend zijn. De bekende Spaanse verleider Casanova at volgens de overlevering wel 50 oesters per dag. Volgens sommigen bevordert het hoge zinkgehalte in oesters de zaadproductie bij de man. Wetenschappelijk bewijs hiervoor is echter nooit geleverd. Waar de oester zijn seksuele faam aan dankt, zal waarschijnlijk altijd een mysterie blijven. 

Wat is de oesterboorder?

De oesterboorder is een kleine slak, die niet van nature voorkomt in de Nederlandse wateren. Zoals de naam al zegt, boort de slak een klein gaatje in de oester en eet hij zo het oestervlees. Vooral jonge Zeeuwse kromme oesters zijn het slachtoffer van zijn vraatzucht. De oesterboorder is een bedreiging voor de toekomst van de oestersector. Daarom werken onderzoekers van Wageningen UR  in opdracht van de Nederlandse Oestervereniging en het Ministerie van Economische Zaken met de oesterkwekers aan de uitvoer van een plan van aanpak om de schade door de oesterboorder zo veel mogelijk te beperken

Wat zijn de effecten van de visserij en de kweek op het oesterbestand?

Bij de kweek van oesters wordt soms gebruik gemaakt van zaaioesters uit andere productiegebieden in Europa. De oesterziekte Bonamiasis is in Nederland ontstaan door het importeren van besmette Franse zaaioesters. Daarnaast kan het uitzetten van buitenlandse schelpdieren de introductie van schadelijke algen tot gevolg hebben. Om dit soort negatieve effecten te voorkomen, zijn er op Europees en nationaal niveau richtlijnen en maatregelen ingevoerd. Hierop wordt een strenge controle gevoerd.