Sector verwacht een uitstekend kwalitatief oesterseizoen

Nederlands Oesterseizoen 2021-2022 officieel geopendYerseke, 23september 2021

 Vandaag is het nieuwe Zeeuwse oesterseizoen gestart in het Zeeuwse Yerseke. Opnieuw werd dit jaar onder toeziend oog van genodigden, de eerste oesters van het seizoen opgevist uit de Oosterschelde. De eerste exemplaren werden overhandigd aan en geproefd door Jo-Annes de Bat, gedeputeerde van de provincie Zeeland, Hidde van Kersen, directeur Marine Stewardship Council en Jadis Schreuder, eigenaar The Lemon Kitchen. Met deze handeling is het Nederlandse oesterseizoen officieel geopend. 

Ambachtelijk en duurzaam 

Bij de start van het nieuwe oesterseizoen is ook bekend geworden dat alle Nederlandse oesters onder de MSC-standaard voor duurzame visserij vallen, wat betekent dat ze duurzaam gekweekt en geoogst zijn. 

De bodemcultuur in de Oosterschelde en Grevelingen was al MSC-gecertificeerd sinds 2013 en daar zijn nu de tafeloesters en de wild-geraapte oesters bij gekomen. “Oesters zijn gezond én duurzaam. De kwekers hebben hard gewerkt om ervoor te zorgen dat nog meer duurzame oesters beschikbaar komen. Hopelijk zorgt deze uitbreiding ervoor dat de consument het product nog meer weet te vinden en waardeert”, aldus Jaap de Rooij, secretaris Nederlandse Oestervereniging. 

Tijdens de officiële opening werd het MSC-certificaat overhandigd door Jadis Schreuder en Hidde van Kersen, respectievelijk ambassadeur en directeur Benelux bij de Marine Stewardship Council. “De Nederlandse oestersector laat mooi de waarde van het MSC-programma zien. Of je nu ambachtelijk en kleinschalig bezig bent zoals bij het wildrapen van oesters, of experimenteel en innovatief zoals de kwekers die hun oestertafels en -manden optimaliseren.”, aldus Hidde van Kersen. 

Populair onder jonge consument 

Tijdens promotiecampagnes die afgelopen jaar werden gehouden is gebleken dat de Zeeuwse oester populair is bij de jongere consument. Mede door de horecasluiting gedurende de lockdowns, werd de Zeeuwse oester gepromoot om de thuisconsumptie te stimuleren. De Nederlandse Oestervereniging is blij dat oesters geadopteerd worden door de jongeren. “De campagnes werden op social mediakanalen ingezet, waar veel jonge gebruikersgroepen zich bevinden en we zien daar een positief resultaat. Daarnaast doet deze doelgroep ook mee met winacties en dat betekent dat ze echt geïnteresseerd zijn in het product”, aldus Kees van Beveren, Voorzitter van de Nederlandse Oestervereniging. 

Smaak 

Vanaf vandaag wordt er weer gevist op Zeeuwse creuses (Crassostrea gigas) en op Zeeuwse platte oesters (Ostrea edulis). Traditioneel opent het oesterseizoen in de maand september. “De liefhebbers kunnen rekenen op een uitstekend kwalitatief oesterseizoen. Wij zijn als sector natuurlijk blij dat onze Zeeuwse oesters nu ook weer volop door de horecagelegenheden geserveerd kunnen worden.”, vertelt Van Beveren. De smaak van de zilte lekkernij wordt bepaald door de zilte wateren waar de Zeeuwse oesters groeien. “Het voedselaanbod voor de oesters is daarnaast belangrijk om een goed gevulde en stevige bite te hebben.”, vervolgt Van Beveren. 

Alle Nederlandse oesters worden in Zeeland gekweekt. Jaarlijks worden gemiddeld zo’n 20 tot 25 miljoen stuks opgevist en verkocht. 

Toekomst 

De oestersector werkt aan een samenwerkingsverband voor de toekomst. Een samenwerkingsverband waarbij partijen, Provincie Zeeland, Nederlandse Oestervereniging en NGO’s samenwerken om bestaande en nieuwe initiatieven binnen de oestersector verder vorm gaan geven, dit in relatie tot de beschikbare ruimte. 

Achtergrond 

De oesterkwekers in Zeeland beschikken over 550 hectare percelen in het Grevelingenmeer en 1.550 hectare in de Oosterschelde. 

De opening van het oesterseizoen wordt gesteund door de gemeente Reimerswaal en de provincie Zeeland. De gemeente Reimerswaal mag met het centrum van de oestervisserij Yerseke dé oestergemeente van Nederland genoemd worden en in de provincie Zeeland is de nationale en internationale handel in schaal- en schelpdieren niet weg te denken. 

Weetjes 

Oesterputten: na het opvissen van de oesters, bewaren de handelaren de voorraad oesters in betonnen oesterputten om ze vers te houden. Daar staan ze in kratten gestapeld, in vers 

zeewater. Twee keer per dag wordt er vers water uit de Oosterschelde aan- en afgevoerd in deze oesterputten. Een bijzondere plek! 

Oesters zijn van nature niet ovaal: wanneer de oesterlarfjes na een paar weken naar de bodem zakken door het toenemende gewicht van hun schelp, hechten ze zich vast op mosselschelpen die de oesterkweker heeft uitgezaaid. De Zeeuwse oester is van nature een puntige oester die rechtop in de bodem staat. Maar door de oesters van perceel naar perceel te verplaatsen, krijgen ze niet de kans om rechtop te gaan staan en worden ze ovaal van vorm. 

Hermafrodiet: oesters beginnen hun leven als mannetje en worden dan vrouwtje, afhankelijk ook van de temperatuur en de voedselomstandigheden. 

Info: Kees van Beveren, Voorzitter Nederlandse Oesterverenging, telefoon: 0031-6-50419141. 

 
 
 

 Zomeroesters op tafel! 

Yerseke, 20 juni 2021 

De zomer komt eraan en dat betekent dat de zomeroester weer wordt geoogst. Deze zomeroester, die op tafels in de Oosterschelde wordt gekweekt, is eerder consumptierijp dan de oesters die op de bodem van de Oosterschelde en Grevelingen groeien. Traditioneel begint het oesterseizoen half september. De zomer- of tafeloester wordt daadwerkelijk op tafels gekweekt. Omdat deze oesters zich in het bovenste gedeelte van de waterkolom bevinden krijgen ze eerder voeding dan de bodemoester en zijn ze ook vroeger in het seizoen volgroeid tot consumptierijpe oester. 

De zomeroester is een creuse en een 100% Zeeuwse oester die op tafels groeit in de voedselrijke Oosterschelde. Door gebruik te maken van innovatieve technieken kan de fijnproever eerder genieten van Zeeuwse oesters. Omdat de oester een oer Zeeuws product is en dus dichtbij geoogst wordt, is hij supervers en dat zorgt voor een lekkere zilte smaak. 

Innovatieve techniek
De oesterkwekers hanteren sinds een aantal jaar een nieuwe kweekmethode door het kweken van oesters op tafels zodat de consument gedurende een langere periode kan genieten van Zeeuwse oesters. De fijne zilte smaak van de zomeroester heeft te maken met het voedselaanbod en temperatuur van het water in de Oosterschelde. Zodra de zomeroesters uit de Oosterschelde zijn opgevist worden ze bewaard in de Oesterputten in Yerseke. Deze historische Oesterputten staan in verbinding met de Oosterschelde via sluizen. Zodoende worden ze in vers zeewater bewaard. 

Vandaag geoogst, morgen op het bord “Onze oesterkwekers zorgen voor een op en top versproduct. Wat vandaag uit het water komt, ligt morgen op je bord, of in de winkel. De zomeroester is een echte delicatesse én we zijn er trots op dat deze kweekmethode succesvol is” vertelt Kees van Beveren, namens de leden van de Nederlands Oestervereniging. “Gelukkig zijn de restaurants weer geopend en voor wie thuis blijft deze zomer, hebben we recepten ontwikkeld waarmee je toch in vakantiesferen komt. We hebben een Franse en een Spaanse bereiding bedacht, een Italiaanse, een Portugese, Griekse én ook een Zeeuwse. Die mag in het rijtje natuurlijk niet ontbreken” vertelt Van Beveren. “De consument zal versteld staan wat er allemaal kan met een rauwe oester. En niet te vergeten, hij is ook heerlijk op de BBQ”. 

Inspiratie voor consument
Zeeuwse oesters passen goed in het zomerseizoen. Om de consument te inspireren wordt de zomeroesters vanaf 21 juni 2021 gepromoot. Op de langste dag van het jaar start een campagne op Facebook en Instagram waarbij recepten voorbijkomen die passen bij een zomerse borrel, etentje of barbecue. De recepten zijn gemaakt met ingrediënten uit vijf populaire vakantielanden: Spanje, Portugal, Griekenland, Frankrijk, Italië en tot slot is er ook een heerlijke Zeeuwse bereiding. 

zeeuwse zomeroester

Extra promotie voor Zeeuwse oesters tijdens de feestdagen

Yerseke, 9 december 2020

Dit jaar worden de feestdagen thuis gevierd waar andere jaren heel wat families en vriendengroepen uit eten gaan. Het ultieme gerecht voor de feestdagen zijn Zeeuwse oesters. Zeker nu kerst in kleinere gezelschappen zal worden gevierd. De traditionele kersttafel zal veelal ook vervangen worden door een feestelijke borrel met een klein, intiemer gezelschap. Of een uitgebreid kerstmenu, omdat de momenten met elkaar bijzonder zijn. De Zeeuwse oesters zijn dan juist nu een passend product.

Omdat de horeca voorlopig gesloten blijft, is het belangrijk voor de Zeeuwse oesterkwekers en -bedrijven om de thuisconsumptie te stimuleren. Iedereen blijft thuis en er is behoefte aan gezelligheid en een echte kerstsfeer. Jaap de Rooij, secretaris van de Nederlandse Oestervereniging: “Wij begrijpen en zien de noodzaak om nu iets te doen met de feestdagen voor de deur. We willen niet met een overschot aan Zeeuwse oesters blijven zitten uiteraard. In overleg met provincie Zeeland en gemeente Reimerswaal is er budget vrij gemaakt en gaat op 10 december een promotiecampagne van start om de thuisconsumptie van de Zeeuwse oesters te stimuleren. Speciaal gericht op die feestdagen.”

Zeeuwse oesters zijn stoer en chique tegelijk. Traditiegetrouw worden ze veel gegeten tijdens de feestdagen. Om de consument te verleiden om ze vooral ook thuis te bereiden start op 10 december een campagne om de thuisconsumptie te stimuleren. Als onderdeel van deze campagne, die wordt ingezet op Facebook, Instagram en YouTube, wordt een winactie gehouden. Op de oestermandjes die uit Yerseke vertrekken zitten actiestickers. Wie bijvoorbeeld een oestermandje bij de visspecialist koopt met daarop de actiesticker maakt kans op een exclusieve lunch op een zandplaat in de Oosterschelde. Jaap de Rooij: “De kopers van de winnende oestermandjes kunnen rekenen op een bijzondere beleving, net als het eten van oesters. Zo’n op en top vers product van dichtbij, daar wil je toch iedereen mee verleiden. Deze campagne voeren we overigens niet alleen. We doen het samen met de visdetailhandel, groothandel en bedrijven die oesters in- en verkopen. Want juist met elkaar kunnen we de Zeeuwse oestersector helpen!”.

Topdrukte in Yerseke

De decembermaand is dè maand waarin de omzet voor Zeeuwse oesters wordt behaald. Generaties lang wordt er door de kweekbedrijven hard gewerkt om de voorraad oesters naar de verschillende afzetlanden te krijgen. “In december zijn de‘inpakstraten’ hèt aanzicht van de Havendijk in Yerseke. Iedereen is zich bewust van het belang voor de kwekers en dat zorgt ook voor een goede, collectieve sfeer” vertelt Jaap de Rooij, namens de leden van de Nederlands Oestervereniging.

Mega oester in de Oosterschelde

februari 2020

Vorige maand is een enorme platte oester aangetroffen in de Oosterschelde. Gert-Jan van Veen, vakdeskundige Visserij van team Uitvoering Visserijregelingen, over de vondst: ,,We vingen deze megaplatte oester tijdens een inventarisatie van mosselpercelen. De oester lag op een onverhuurd perceel aan de Middelplaat, onder de rook van Tholen. Het schelpdier is ruim 15 centimeter breed en maar liefst 6 centimeter dik. Nadat er jaren geen platte oesters meer te vinden waren, buiten een enkele vondst, zien we nu in toenemende mate platte oesters, zowel op oester- als op mosselpercelen.” Of het een record-formaat is durft Van Veen niet te zeggen; van een oester van een soortgelijk formaat die zeven jaar geleden werd gevangen zijn geen maten genomen.

Het perceel met de grote oester grenst aan het oestergebied (ten oosten van de lijn Yerseke-Gorishoek). ,,Helaas komen we op steeds meer plekken ook de oesterboorder tegen. Je kunt gerust stellen dat het in het oestergebied is vergeven van de oesterboorders.”