Extra promotie voor Zeeuwse oesters tijdens de feestdagen

Yerseke, 9 december 2020

Dit jaar worden de feestdagen thuis gevierd waar andere jaren heel wat families en vriendengroepen uit eten gaan. Het ultieme gerecht voor de feestdagen zijn Zeeuwse oesters. Zeker nu kerst in kleinere gezelschappen zal worden gevierd. De traditionele kersttafel zal veelal ook vervangen worden door een feestelijke borrel met een klein, intiemer gezelschap. Of een uitgebreid kerstmenu, omdat de momenten met elkaar bijzonder zijn. De Zeeuwse oesters zijn dan juist nu een passend product.

Omdat de horeca voorlopig gesloten blijft, is het belangrijk voor de Zeeuwse oesterkwekers en -bedrijven om de thuisconsumptie te stimuleren. Iedereen blijft thuis en er is behoefte aan gezelligheid en een echte kerstsfeer. Jaap de Rooij, secretaris van de Nederlandse Oestervereniging: “Wij begrijpen en zien de noodzaak om nu iets te doen met de feestdagen voor de deur. We willen niet met een overschot aan Zeeuwse oesters blijven zitten uiteraard. In overleg met provincie Zeeland en gemeente Reimerswaal is er budget vrij gemaakt en gaat op 10 december een promotiecampagne van start om de thuisconsumptie van de Zeeuwse oesters te stimuleren. Speciaal gericht op die feestdagen.”

Zeeuwse oesters zijn stoer en chique tegelijk. Traditiegetrouw worden ze veel gegeten tijdens de feestdagen. Om de consument te verleiden om ze vooral ook thuis te bereiden start op 10 december een campagne om de thuisconsumptie te stimuleren. Als onderdeel van deze campagne, die wordt ingezet op Facebook, Instagram en YouTube, wordt een winactie gehouden. Op de oestermandjes die uit Yerseke vertrekken zitten actiestickers. Wie bijvoorbeeld een oestermandje bij de visspecialist koopt met daarop de actiesticker maakt kans op een exclusieve lunch op een zandplaat in de Oosterschelde. Jaap de Rooij: “De kopers van de winnende oestermandjes kunnen rekenen op een bijzondere beleving, net als het eten van oesters. Zo’n op en top vers product van dichtbij, daar wil je toch iedereen mee verleiden. Deze campagne voeren we overigens niet alleen. We doen het samen met de visdetailhandel, groothandel en bedrijven die oesters in- en verkopen. Want juist met elkaar kunnen we de Zeeuwse oestersector helpen!”.

Topdrukte in Yerseke

De decembermaand is dè maand waarin de omzet voor Zeeuwse oesters wordt behaald. Generaties lang wordt er door de kweekbedrijven hard gewerkt om de voorraad oesters naar de verschillende afzetlanden te krijgen. “In december zijn de‘inpakstraten’ hèt aanzicht van de Havendijk in Yerseke. Iedereen is zich bewust van het belang voor de kwekers en dat zorgt ook voor een goede, collectieve sfeer” vertelt Jaap de Rooij, namens de leden van de Nederlands Oestervereniging.

Mega oester in de Oosterschelde

februari 2020

Vorige maand is een enorme platte oester aangetroffen in de Oosterschelde. Gert-Jan van Veen, vakdeskundige Visserij van team Uitvoering Visserijregelingen, over de vondst: ,,We vingen deze megaplatte oester tijdens een inventarisatie van mosselpercelen. De oester lag op een onverhuurd perceel aan de Middelplaat, onder de rook van Tholen. Het schelpdier is ruim 15 centimeter breed en maar liefst 6 centimeter dik. Nadat er jaren geen platte oesters meer te vinden waren, buiten een enkele vondst, zien we nu in toenemende mate platte oesters, zowel op oester- als op mosselpercelen.” Of het een record-formaat is durft Van Veen niet te zeggen; van een oester van een soortgelijk formaat die zeven jaar geleden werd gevangen zijn geen maten genomen.

Het perceel met de grote oester grenst aan het oestergebied (ten oosten van de lijn Yerseke-Gorishoek). ,,Helaas komen we op steeds meer plekken ook de oesterboorder tegen. Je kunt gerust stellen dat het in het oestergebied is vergeven van de oesterboorders.”