EERSTE ZEEUWSE OESTERS VAN SEIZOEN BOVEN WATER GEHAALD
Onderzoekers boeken resultaat in strijd tegen oesterboorder

Fotobijschrift: Waarnemend commissaris van de Koning van de provincie Zeeland, Hugo de Jonge, krijgt de eerste Zeeuwse oesters overhandigd door oesterkweker Jesse Nelis van BRU 2

 

In de Oosterschelde zijn vandaag de eerste Zeeuwse oesters van het nieuwe seizoen boven water gehaald. Waarnemend commissaris van de Koning van de provincie Zeeland, Hugo de Jonge (geboren in het Zeeuwse Bruinisse) kreeg de eerste Zeeuwse oesters overhandigd door oesterkweker Jesse Nelis van de BRU2.

Het gaat de Zeeuwse oesters voor de wind. Vooral millennials weten het product zeer te waarderen. De Zeeuwse oesterkwekers moeten er wel alles aan doen om voldoende oesterlarfjes in te vangen en te helpen overleven. De andere liefhebber van oester, de roofslak, de Japanse oesterboorder, is hen steeds te slim af. Samen met onderzoekers van de aquacultuurgroep HZ University of Applied Sciences worden in de praktijk systemen getest die daarbij moeten helpen.

“Oesterkweek begint bij het invangen van eitjes of larfjes (oesterbroed) op harde, kalkrijke materie. Generaties voor ons gebruikten gekalkte dakpannen en nu hergebruiken wij hiervoor mosselschelpen. Het is restmateriaal uit de kokerijen.”, licht oesterkweker Hans Nelis het begin van de biologische cyclus toe. In elke Zeeuwse oesterschelp is een stukje mosselschelp terug te vinden.

 

Nieuwe systemen voor invang van oesterbroed
Op oesterkweekpercelen in de Oosterschelde en Grevelingenmeer worden bedden met mosselschelpen gecreëerd om oesterbroed te vangen. Sinds de komst van de nieuwe natuurlijke vijand, de Japanse oesterboorder, is de sterfte groot en staat de opbrengst onder druk. 

 

Samen met onderzoekers van de aquacultuurgroep HZ University of Applied Sciences worden nu systemen getest die hoger in de waterkolom de oesterlarfjes een mogelijkheid geven zich aan hard, kalkrijk materiaal te hechten. Testen met sokken met mosselschelpen en staande stangen met gekalkte schoteltjes zgn. coupels – systemen die in Frankrijk succesvol worden gebruikt – laten veelbelovende resultaten zien. De roofslak, die op de bodem leeft, kan hier niet bij komen.

Voor- en nadelen
Onderzoeker Eva Hartog: “De alternatieve manieren van invang die wij nu testen laten bemoedigende resultaten zien.  Door off-bottom te werken is er minder sterfte door oesterboorders. Hoger in de waterkolom is ook beter voedsel voor de oesters aanwezig.” Overigens is er nog een lange weg te gaan met regelgeving en vergunningen. Voor oesterkwekers betekent het daarnaast een investering in materiaal en arbeidsuren.

Millennials
Voorzitter van de Nederlandse Oestervereniging, Kees van Beveren, benadrukt de noodzaak voor innovaties in de oesterkweek. “Wij hebben een uniek Zeeuws product met een goed imago en een gezonde afzet. Het eten van oesters wordt ook steeds hipper onder vooral millennials. De kweek is wel uitdagend en verschilt per gebied. Zo valt er in het Grevelingenmeer – goed voor 25 procent van het productieareaal  – geen oesterbroed meer vanwege de veranderde waterkwaliteit,” aldus Van Beveren.

 


Twee soorten: platte oesters en creuses
In Nederland worden twee soorten oesters gekweekt: platte Zeeuwse oesters en holle Zeeuwse oesters, ook wel creuses genaamd. De productiegebieden liggen allemaal in Zeeland; in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer. De productie van exclusieve platte oesters bedraagt 1,5 – 2 miljoen stuks, de productie van de toegankelijkere creuses of holle oesters ligt veel hoger: 15-20 miljoen stuks. Er zijn 29 Nederlandse oesterkwekers, die allemaal lid zijn van de Nederlandse oestervereniging.

Huîtres – 8 r’s
In het Frans heten oesters huîtres, dit verwijst naar de 8 maanden met een ‘r’. De tijd van het oesterseizoen.

Zo eet je een oester
Tip: laat overtollig water uit de schelp lopen, glijd de oester naar binnen en kauw op de oester. Zo komt de zoete smaak los.

Sterrenchef Jeroen Achtien (Inter Scaldes) 
Topchef Jeroen Achtien die vorig jaar samen met zijn vrouw Sanne eigenaar van het gerenommeerde restaurant Inter Scaldes werd, is zeer te spreken over de smaak en mogelijkheden van de Zeeuwse oester.  “De Zeeuwse oester is een pracht natuurproduct van hier om mee te werken.”

 
 

Nieuwe oogst Zeeuwse oesters boven water gehaald

Broedhuis geeft oesters kick-start

Fotobijschrift: Oesterkweker Daan licht een hangende oestermand

Klik hier voor meer hoge resolutie foto’s. 

Op donderdag 28 september 2023 is in Yerseke het nieuwe seizoen van de Zeeuwse oester officieel afgetrapt. Aan boord van de YE 84 zijn in de Oosterschelde op feestelijke wijze de eerste oesters van de nieuwe oogst opgevist. Ook werden de eerste hangende oestermandjes gelicht van de zogenaamde off-bottom kweek. Liefhebbers kunnen vanaf nu weer volop genieten van de exclusieve Zeeuwse platte oester en de meer gangbare creuse.

De Zeeuwse oestersector heeft bij de kweek van beide natuurproducten te maken met grote uitdagingen voor het in stand houden van de natuurlijke populatie. Innovaties zoals het schelpdierenbroedhuis (hatchery) in Yerseke zijn absoluut nodig. Oesterlarfjes worden hier opgekweekt tot baby-oesters. Daarnaast worden in de Oosterschelde met groeiend succes oesters gekweekt in hangende mandjes en op tafels. Zo wordt het hoofd geboden aan de oesterboorder, de op de bodem levende, natuurlijke vijand van de oester.

 

In het broedhuis in Yerseke worden onder gecontroleerde omstandigheden jonge oesters (broedjes) gekweekt. Een oester produceert wel 50 miljoen eitjes. Toch groeit in de wilde natuur slechts 0,01 promille uit tot een volwassen oester. “Het heeft jaren gekost, maar wij weten nu goede resultaten te boeken in het opgroeien van larfjes tot baby-oesters of broedjes,” aldus Nienke Bakker van het schelpdierenbroedhuis van Roem van Yerseke. De juiste voeding van verschillende levende algen, opwaartse stroming in de bassins en selectie zijn bepalende factoren om tot de goede groei en vorm van de oester te komen.

 
 

Zorgen om Grevelingenmeer
De hatchery is een deel van de oplossing om het voortbestaan van de exclusieve platte oester-populatie in Zeeland veilig te stellen. “Ons belangrijkste productieareaal voor de Zeeuwse platte oester ligt in het Grevelingenmeer. De water- en bodemkwaliteit zijn de afgelopen jaren sterk achteruitgegaan waardoor het kweken van oesters daar een bijna onmogelijke zaak is geworden,” aldus Kees van Beveren, voorzitter van de Nederlandse oestervereniging. “De waterbeheerders zijn niet in staat de instandhoudingsdoelstellingen te halen. Een doorlaat in de Brouwersdam is nodig om die wel te halen. De politieke wil ontbreekt echter om daar geld voor uit te trekken. De sector is nog steeds in afwachting van het Beleidsbesluit Schelpdieren, want mogelijk biedt dat Besluit mogelijkheden ter compensatie voor de zo getroffen oesterkwekers op het Grevelingenmeer.”

 

Twee soorten: platte oesters en creuses
In Nederland worden twee soorten oesters gekweekt: platte Zeeuwse oesters en holle Zeeuwse oesters, ook wel creuses genaamd. De productiegebieden liggen allemaal in Zeeland; in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer. De productie van exclusieve platte oesters bedraagt 1,5 – 2 miljoen stuks, de productie van de toegankelijkere creuses of holle oesters ligt veel hoger: 15-20 miljoen stuks. Er zijn 29 Nederlandse oesterkwekers, die allemaal lid zijn van de Nederlandse oestervereniging.

Huîtres – 8 r’s
In het Frans heten oesters huîtres, dit verwijst naar de 8 maanden met een ‘r’. De tijd van het oesterseizoen.

 

Kweek in hangende mandjes en op tafels
Anders dan in het Grevelingenmeer zijn in de Oosterschelde geen zorgen over de waterkwaliteit. Daar gaat de kweek goed. Er wordt zelfs een toename van de platte Zeeuwse oester waargenomen. Op de Oosterschelde experimenteren de Zeeuwse oesterkwekers met de kweek van creuses en platte oesters in hangende mandjes en op tafels (off-bottom methode) om bedreigingen van de zgn. oesterboorder het hoofd te bieden. Het is nog zoeken naar de meest geschikte locaties, maar op verschillende locaties worden hier al goede resultaten mee gehaald. Voor een deel komt het broed hiervoor uit het broedhuis in Yerseke.

Zomeroesters
In het broedhuis van Roem van Yerseke worden ook technieken toegepast om broedjes van creuses te ontwikkelen die zichzelf niet voortplanten. Door te spelen met de watertemperatuur steken de oesters alle energie in de groei en niet in de voortplanting. De gewone oester ‘melkt’ in de zomer om zich voort te planten, een zomeroester doet dat niet. Sinds dit jaar worden er zomeroesters gekweekt met broed van Nederlandse oester.

 

Smaakbom met veel finesse
Topchefs werken graag met Zeeuwse oesters. “De oester is een mooi, gastronomisch product, een smaakbom met veel finesse. Vanaf het begin dat ik met restaurant Meliefste begon, staat het gerecht met gepocheerde oester in beurre blanc met prei op de kaart,” aldus Thijs Meliefste van Meliefste in Zeeuwse Wolphaartsdijk *Michelin. “De scherpte van de prei gaat goed samen met de oester en het zuur van de beurre blanc snijdt door de oester heen.
Zo geniet je optimaal van een oester!”

 

Fotobijschrift: Oestergerecht met beurre blanc en prei van topchef Thijs Meliefste

 

Tip: laat overtollig water uit de schelp lopen, laat de oester naar binnen glijden en kauw op de oester, zo komt de zoete smaak los.

 

Klik hier voor meer hoge resolutie foto’s.

 

Eerste oesters van het seizoen opgevist

Populariteit oester stijgt

Klik hier voor meer hoge resolutie foto’s. 

Yerseke, 22 september 2022 – Vandaag is het nieuwe seizoen van de Zeeuwse oesters van start gegaan met het opvissen van de eerste oesters in de Oosterschelde en de presentatie van het Oesterboek, een nieuw standaardwerk over deze steeds populairdere zilte delicatesse. De primeur-oesters en het Oesterboek werden overhandigd aan de crème de la crème van de Zeeuwse gastronomie, topchefs Syrco Bakker, Thijs Meliefste en Wouter Kik, samen goed voor drie Michelin-sterren.

De belangstelling voor de oester zit duidelijk in de lift. Naast (top)restaurants serveren ook steeds meer andersoortige horecabedrijven de zilte delicatesse en heeft de oester tegenwoordig een vaste plek op bijvoorbeeld drukbezochte festivals.

Oesterkweek op bodem en op tafels
In Nederland gebeurt de kweek van platte oesters en creuses (ook wel Japanse oesters genoemd) in de Zeeuwse Oosterschelde en het Grevelingenmeer. Oesterkweker Adri Sinke van de YE 147 viste vandaag onder grote belangstelling de eerste oesters op.  Collega Hans Nelis lichtte het kweekproces toe: “Wij oogsten nu de eerste oesters van het nieuwe seizoen. De platte oesters hebben er vijf jaar over gedaan om consumptierijp te worden. De creuses hebben minder tijd nodig, dat kweekproces duurt zo’n 2 tot 3 jaar. Creuses vissen en verzaaien wij in de tijd wel vaker om tot een goede vorm en kwaliteit te komen.”
Ook werd een van oestertafels in de Oosterschelde gelicht. Een deel van de oesters, de creuses, wordt tegenwoordig van de bodem af gekweekt, op tafels. “De oesters zijn hierdoor beter beschermd tegen natuurlijke vijanden maar het kweekproces – met vaak schudden en draaien voor een optimaal resultaat – is erg arbeidsintensief”, zo liet oesterkweker Jesse Nelis midden op de Oosterschelde zien. In Nederland wordt deze relatief nieuwe kweekproces steeds meer toegepast. In het buitenland is het systeem veel gangbaarder. Tafeloesters zijn na 2 tot 3 jaar geschikt voor consumptie.

Uitdagingen voor oestersector
Voorzitter Kees van Beveren van de Nederlandse Oestervereniging noemde het tijdens de presentatie uniek dat de platte oesterkweek in Zeeland nog bestaat. Van Beveren: “Dat wij naar Frans voorbeeld in de Oosterschelde de laatste jaren oesters kweken op tafels in de waterkolom en dat wij oesterbroed winnen in hatcheries getuigt bovendien van innovatiekracht.” De voorzitter belichtte ook de uitdagingen waarvoor de oesterkweek staat. “In samenspraak met overheden en natuurorganisaties moeten wij tot goede afspraken komen om ons kweekareaal in de Grevelingen en Oosterschelde voor de toekomst veilig te stellen.” Van Beveren noemde daarnaast de situatie op het Grevelingenmeer zorgwekkend. “Al drie jaar wil hier geen oesterbroed vallen. Voor kwekers die van deze gebieden afhankelijk zijn is het een hard gelag om al jaren geen inkomsten te hebben, maar wel voor hoge kosten te staan voor onder meer huur. Wij hopen op een meedenkende overheid.”

Eerste standaardwerk over oesters
Een standaardwerk over oesters ontbrak nog. Met Het Oesterboek, over de magie van de oestervan de auteurs Aad Smaal (emeritus hoogleraar schelpdieren Wageningen Universiteit), Gees van Hemert (publicist aquacultuur) en Margot Verhaagen (schrijver over Zeeuws eten en drinken) is deze leemte ingevuld. In het Oesterboek worden alle ins & outs van de oester belicht. Van een blik in de historie, interviews met oesterkwekers, uitleg over de productietechnieken tot recepten van tal van topchefs, zoals Syrco Bakker, Thijs Meliefste en Wouter Kik.

 
 

Syrco Bakker van Pure C in Cadzand, ** Michelin, bereidde de eerste oesters: “Oesters zijn een afspiegeling van de zee in de puurste vorm.” Hij gaf ook een eenvoudige bereiding voor thuis: “Serveer oesters met een vinaigrette, sjalot, groene appel en zeekraal”.

Oesters brainfood voor oermens
Oesters dateren al van voor de dinosauriërs. De oermens werd door veel oesters te eten – en daarmee omega vetzuren binnen te krijgen – veel slimmer. In de Griekse en Romeinse tijd werden ze geroemd en massaal als luxeproduct geconsumeerd. Zo is in Het Oesterboek te lezen.

Symbool voor verleiding en wellust
Hollandse en Vlaamse meesters uit de 17e eeuw brachten in hun stillevens ook oesters vaak in beeld. Met hulp van kunsthistorici hebben de auteurs de betekenis hiervan ontrafeld. Oesters werden niet alleen afgebeeld als beeld voor verleiding en wellust maar soms ook als waarschuwing tegen moreel verval.

 

Oesters eten als wijn proeven
Volgens kenners is oesters eten zoiets als wijn proeven: je moet er de tijd voor nemen. Het water waarin de oester opgroeit is bepalend voor de smaak, zoals de grond waar de wijnranken groeien bepalend is voor de smaak van de wijn. Het begrip “terroir” uit de wijnwereld, is voor de smaak van de oester vertaald naar “merroir”. Het zoutgehalte van het water, de instroom van zoet water, de bodem waarop het schelpdier zich vestigt en uitgroeit, de stroming die het voedsel aanvoert, het plankton (plantaardig of dierlijk) dat door het water zweeft of op de bodem groeit, de watertemperatuur en zo meer. Is er in het zeewater volop voeding beschikbaar, dan zal een oester een vollere bite hebben dan wanneer er minder voeding in het water zit.

 
 
 

Oesters brainfood voor oermens
Oesters dateren al van voor de dinosauriërs. De oermens werd door veel oesters te eten – en daarmee omega vetzuren binnen te krijgen – veel slimmer. In de Griekse en Romeinse tijd werden ze geroemd en massaal als luxeproduct geconsumeerd. Zo is in Het Oesterboek te lezen.

Symbool voor verleiding en wellust
Hollandse en Vlaamse meesters uit de 17e eeuw brachten in hun stillevens ook oesters vaak in beeld. Met hulp van kunsthistorici hebben de auteurs de betekenis hiervan ontrafeld. Oesters werden niet alleen afgebeeld als beeld voor verleiding en wellust maar soms ook als waarschuwing tegen moreel verval.

Oesters eten als wijn proeven
Volgens kenners is oesters eten zoiets als wijn proeven: je moet er de tijd voor nemen. Het water waarin de oester opgroeit is bepalend voor de smaak, zoals de grond waar de wijnranken groeien bepalend is voor de smaak van de wijn. Het begrip “terroir” uit de wijnwereld, is voor de smaak van de oester vertaald naar “merroir”. Het zoutgehalte van het water, de instroom van zoet water, de bodem waarop het schelpdier zich vestigt en uitgroeit, de stroming die het voedsel aanvoert, het plankton (plantaardig of dierlijk) dat door het water zweeft of op de bodem groeit, de watertemperatuur en zo meer. Is er in het zeewater volop voeding beschikbaar, dan zal een oester een vollere bite hebben dan wanneer er minder voeding in het water zit.

 

Klik hier voor meer hoge resolutie foto’s en het persbericht over Het Oesterboek, over de magie van de oester.

 

Mosselautomaat tijdelijk Oesterautomaat

Valentijnsactie met Zeeuwse oesters uit automaat haven Yerseke

Klik hier voor meer beelden.

Als er één product echt hoort bij Valentijn, dan zijn het oesters. Wie zijn geliefde wil verrassen gaat naar de haven van het Zeeuwse Yerseke, want daar haal je vanaf vandaag tot en met 14 februari 24/7 verse Zeeuwse Oesters uit de eerste en enige Oesterautomaat van Nederland. De succesvolle mosselautomaat is tijdelijk omgetoverd tot Oesterautomaat. Een mandje met 12 Zeeuwse oesters uit de Oosterschelde is te koop voor € 9,95.

“Wij zien oesters met Valentijn steeds populairder worden. Na de decembermaand ontstaat daar een duidelijke piek. Vandaar het idee om een extra verkooppunt te creëren, waar ook nog eens corona-proof – oftewel contactloos – een aankoop kan worden gedaan. In het mosselseizoen is dat via de mosselautomaat heel succesvol geweest met verse mosselen”, aldus oesterkweker Jean Dhooge.

Verse oesters uit de Oosterschelde
Oesterkweker Jean Dhooge voorziet de automaat van Zeeuwse oesters van de bodempercelen in de Oosterschelde. “Verser kan niet. Het zijn driejarige Zeeuwse oesters die perfect zijn om rauw op een plateau feestelijk te presenteren.”

 

Twee tips
Twee handige tips voor de onervaren oestereter. Allereerst het opensteken. Het kan weleens een klusje zijn om met je mes de opening te vinden. Hier de oplossing: stoom de oesters even heel kort open. Ga als volgt te werk: zet ruime pan op het vuur met bodempje water, kook het water, hang er een zeef in waar je een paar oesters in legt. Deksel erop en kort stomen. Niet te lang want dan gaar je de oesters. Het gaat erom dat er net dat spleetje ontstaat waar je je mes in steekt.

Zeeuwse oesters
 

Het eten van de oesters. Je geniet zoveel meer van de smaak van de oester als je het (Oosterschelde)water dat hij vasthoudt er voorzichtig afgiet. Dan ervaar je de smaak van de oester optimaal en is het minder ‘een hap zeewater’. Je kunt naar wens wat verse peper en citroensap toevoegen.

Klik hier voor een duidelijke beschrijving voor het opensteken van oesters.

 

Meer tips zijn te vinden op zeeuwseoesters.nl.

Haalbaarheidsstudie

De Oesterautomaat maakt onderdeel uit van de haalbaarheidsstudie naar de verkoop van verse schelpdieren bij de bron. De studie wordt mede gefinancierd door het Europese fonds voor Maritieme Zaken en Visserij.

Klik hier voor meer beelden. 

Sector verwacht een uitstekend kwalitatief oesterseizoen

Nederlands Oesterseizoen 2021-2022 officieel geopendYerseke, 23september 2021

 Vandaag is het nieuwe Zeeuwse oesterseizoen gestart in het Zeeuwse Yerseke. Opnieuw werd dit jaar onder toeziend oog van genodigden, de eerste oesters van het seizoen opgevist uit de Oosterschelde. De eerste exemplaren werden overhandigd aan en geproefd door Jo-Annes de Bat, gedeputeerde van de provincie Zeeland, Hidde van Kersen, directeur Marine Stewardship Council en Jadis Schreuder, eigenaar The Lemon Kitchen. Met deze handeling is het Nederlandse oesterseizoen officieel geopend. 

Ambachtelijk en duurzaam 

Bij de start van het nieuwe oesterseizoen is ook bekend geworden dat alle Nederlandse oesters onder de MSC-standaard voor duurzame visserij vallen, wat betekent dat ze duurzaam gekweekt en geoogst zijn. 

De bodemcultuur in de Oosterschelde en Grevelingen was al MSC-gecertificeerd sinds 2013 en daar zijn nu de tafeloesters en de wild-geraapte oesters bij gekomen. “Oesters zijn gezond én duurzaam. De kwekers hebben hard gewerkt om ervoor te zorgen dat nog meer duurzame oesters beschikbaar komen. Hopelijk zorgt deze uitbreiding ervoor dat de consument het product nog meer weet te vinden en waardeert”, aldus Jaap de Rooij, secretaris Nederlandse Oestervereniging. 

Tijdens de officiële opening werd het MSC-certificaat overhandigd door Jadis Schreuder en Hidde van Kersen, respectievelijk ambassadeur en directeur Benelux bij de Marine Stewardship Council. “De Nederlandse oestersector laat mooi de waarde van het MSC-programma zien. Of je nu ambachtelijk en kleinschalig bezig bent zoals bij het wildrapen van oesters, of experimenteel en innovatief zoals de kwekers die hun oestertafels en -manden optimaliseren.”, aldus Hidde van Kersen. 

Populair onder jonge consument 

Tijdens promotiecampagnes die afgelopen jaar werden gehouden is gebleken dat de Zeeuwse oester populair is bij de jongere consument. Mede door de horecasluiting gedurende de lockdowns, werd de Zeeuwse oester gepromoot om de thuisconsumptie te stimuleren. De Nederlandse Oestervereniging is blij dat oesters geadopteerd worden door de jongeren. “De campagnes werden op social mediakanalen ingezet, waar veel jonge gebruikersgroepen zich bevinden en we zien daar een positief resultaat. Daarnaast doet deze doelgroep ook mee met winacties en dat betekent dat ze echt geïnteresseerd zijn in het product”, aldus Kees van Beveren, Voorzitter van de Nederlandse Oestervereniging. 

Smaak 

Vanaf vandaag wordt er weer gevist op Zeeuwse creuses (Crassostrea gigas) en op Zeeuwse platte oesters (Ostrea edulis). Traditioneel opent het oesterseizoen in de maand september. “De liefhebbers kunnen rekenen op een uitstekend kwalitatief oesterseizoen. Wij zijn als sector natuurlijk blij dat onze Zeeuwse oesters nu ook weer volop door de horecagelegenheden geserveerd kunnen worden.”, vertelt Van Beveren. De smaak van de zilte lekkernij wordt bepaald door de zilte wateren waar de Zeeuwse oesters groeien. “Het voedselaanbod voor de oesters is daarnaast belangrijk om een goed gevulde en stevige bite te hebben.”, vervolgt Van Beveren. 

Alle Nederlandse oesters worden in Zeeland gekweekt. Jaarlijks worden gemiddeld zo’n 20 tot 25 miljoen stuks opgevist en verkocht. 

Toekomst 

De oestersector werkt aan een samenwerkingsverband voor de toekomst. Een samenwerkingsverband waarbij partijen, Provincie Zeeland, Nederlandse Oestervereniging en NGO’s samenwerken om bestaande en nieuwe initiatieven binnen de oestersector verder vorm gaan geven, dit in relatie tot de beschikbare ruimte. 

Achtergrond 

De oesterkwekers in Zeeland beschikken over 550 hectare percelen in het Grevelingenmeer en 1.550 hectare in de Oosterschelde. 

De opening van het oesterseizoen wordt gesteund door de gemeente Reimerswaal en de provincie Zeeland. De gemeente Reimerswaal mag met het centrum van de oestervisserij Yerseke dé oestergemeente van Nederland genoemd worden en in de provincie Zeeland is de nationale en internationale handel in schaal- en schelpdieren niet weg te denken. 

Weetjes 

Oesterputten: na het opvissen van de oesters, bewaren de handelaren de voorraad oesters in betonnen oesterputten om ze vers te houden. Daar staan ze in kratten gestapeld, in vers 

zeewater. Twee keer per dag wordt er vers water uit de Oosterschelde aan- en afgevoerd in deze oesterputten. Een bijzondere plek! 

Oesters zijn van nature niet ovaal: wanneer de oesterlarfjes na een paar weken naar de bodem zakken door het toenemende gewicht van hun schelp, hechten ze zich vast op mosselschelpen die de oesterkweker heeft uitgezaaid. De Zeeuwse oester is van nature een puntige oester die rechtop in de bodem staat. Maar door de oesters van perceel naar perceel te verplaatsen, krijgen ze niet de kans om rechtop te gaan staan en worden ze ovaal van vorm. 

Hermafrodiet: oesters beginnen hun leven als mannetje en worden dan vrouwtje, afhankelijk ook van de temperatuur en de voedselomstandigheden. 

Info: Kees van Beveren, Voorzitter Nederlandse Oesterverenging, telefoon: 0031-6-50419141. 

 
 
 

 Zomeroesters op tafel! 

Yerseke, 20 juni 2021 

De zomer komt eraan en dat betekent dat de zomeroester weer wordt geoogst. Deze zomeroester, die op tafels in de Oosterschelde wordt gekweekt, is eerder consumptierijp dan de oesters die op de bodem van de Oosterschelde en Grevelingen groeien. Traditioneel begint het oesterseizoen half september. De zomer- of tafeloester wordt daadwerkelijk op tafels gekweekt. Omdat deze oesters zich in het bovenste gedeelte van de waterkolom bevinden krijgen ze eerder voeding dan de bodemoester en zijn ze ook vroeger in het seizoen volgroeid tot consumptierijpe oester. 

De zomeroester is een creuse en een 100% Zeeuwse oester die op tafels groeit in de voedselrijke Oosterschelde. Door gebruik te maken van innovatieve technieken kan de fijnproever eerder genieten van Zeeuwse oesters. Omdat de oester een oer Zeeuws product is en dus dichtbij geoogst wordt, is hij supervers en dat zorgt voor een lekkere zilte smaak. 

Innovatieve techniek
De oesterkwekers hanteren sinds een aantal jaar een nieuwe kweekmethode door het kweken van oesters op tafels zodat de consument gedurende een langere periode kan genieten van Zeeuwse oesters. De fijne zilte smaak van de zomeroester heeft te maken met het voedselaanbod en temperatuur van het water in de Oosterschelde. Zodra de zomeroesters uit de Oosterschelde zijn opgevist worden ze bewaard in de Oesterputten in Yerseke. Deze historische Oesterputten staan in verbinding met de Oosterschelde via sluizen. Zodoende worden ze in vers zeewater bewaard. 

Vandaag geoogst, morgen op het bord “Onze oesterkwekers zorgen voor een op en top versproduct. Wat vandaag uit het water komt, ligt morgen op je bord, of in de winkel. De zomeroester is een echte delicatesse én we zijn er trots op dat deze kweekmethode succesvol is” vertelt Kees van Beveren, namens de leden van de Nederlands Oestervereniging. “Gelukkig zijn de restaurants weer geopend en voor wie thuis blijft deze zomer, hebben we recepten ontwikkeld waarmee je toch in vakantiesferen komt. We hebben een Franse en een Spaanse bereiding bedacht, een Italiaanse, een Portugese, Griekse én ook een Zeeuwse. Die mag in het rijtje natuurlijk niet ontbreken” vertelt Van Beveren. “De consument zal versteld staan wat er allemaal kan met een rauwe oester. En niet te vergeten, hij is ook heerlijk op de BBQ”. 

Inspiratie voor consument
Zeeuwse oesters passen goed in het zomerseizoen. Om de consument te inspireren wordt de zomeroesters vanaf 21 juni 2021 gepromoot. Op de langste dag van het jaar start een campagne op Facebook en Instagram waarbij recepten voorbijkomen die passen bij een zomerse borrel, etentje of barbecue. De recepten zijn gemaakt met ingrediënten uit vijf populaire vakantielanden: Spanje, Portugal, Griekenland, Frankrijk, Italië en tot slot is er ook een heerlijke Zeeuwse bereiding. 

zeeuwse zomeroester

Extra promotie voor Zeeuwse oesters tijdens de feestdagen

Yerseke, 9 december 2020

Dit jaar worden de feestdagen thuis gevierd waar andere jaren heel wat families en vriendengroepen uit eten gaan. Het ultieme gerecht voor de feestdagen zijn Zeeuwse oesters. Zeker nu kerst in kleinere gezelschappen zal worden gevierd. De traditionele kersttafel zal veelal ook vervangen worden door een feestelijke borrel met een klein, intiemer gezelschap. Of een uitgebreid kerstmenu, omdat de momenten met elkaar bijzonder zijn. De Zeeuwse oesters zijn dan juist nu een passend product.

Omdat de horeca voorlopig gesloten blijft, is het belangrijk voor de Zeeuwse oesterkwekers en -bedrijven om de thuisconsumptie te stimuleren. Iedereen blijft thuis en er is behoefte aan gezelligheid en een echte kerstsfeer. Jaap de Rooij, secretaris van de Nederlandse Oestervereniging: “Wij begrijpen en zien de noodzaak om nu iets te doen met de feestdagen voor de deur. We willen niet met een overschot aan Zeeuwse oesters blijven zitten uiteraard. In overleg met provincie Zeeland en gemeente Reimerswaal is er budget vrij gemaakt en gaat op 10 december een promotiecampagne van start om de thuisconsumptie van de Zeeuwse oesters te stimuleren. Speciaal gericht op die feestdagen.”

Zeeuwse oesters zijn stoer en chique tegelijk. Traditiegetrouw worden ze veel gegeten tijdens de feestdagen. Om de consument te verleiden om ze vooral ook thuis te bereiden start op 10 december een campagne om de thuisconsumptie te stimuleren. Als onderdeel van deze campagne, die wordt ingezet op Facebook, Instagram en YouTube, wordt een winactie gehouden. Op de oestermandjes die uit Yerseke vertrekken zitten actiestickers. Wie bijvoorbeeld een oestermandje bij de visspecialist koopt met daarop de actiesticker maakt kans op een exclusieve lunch op een zandplaat in de Oosterschelde. Jaap de Rooij: “De kopers van de winnende oestermandjes kunnen rekenen op een bijzondere beleving, net als het eten van oesters. Zo’n op en top vers product van dichtbij, daar wil je toch iedereen mee verleiden. Deze campagne voeren we overigens niet alleen. We doen het samen met de visdetailhandel, groothandel en bedrijven die oesters in- en verkopen. Want juist met elkaar kunnen we de Zeeuwse oestersector helpen!”.

Topdrukte in Yerseke

De decembermaand is dè maand waarin de omzet voor Zeeuwse oesters wordt behaald. Generaties lang wordt er door de kweekbedrijven hard gewerkt om de voorraad oesters naar de verschillende afzetlanden te krijgen. “In december zijn de‘inpakstraten’ hèt aanzicht van de Havendijk in Yerseke. Iedereen is zich bewust van het belang voor de kwekers en dat zorgt ook voor een goede, collectieve sfeer” vertelt Jaap de Rooij, namens de leden van de Nederlands Oestervereniging.

Mosselautomaat tijdelijk Oesterautomaat

Valentijnsactie met Zeeuwse oesters uit automaat haven Yerseke

Klik hier voor meer beelden.

Als er één product echt hoort bij Valentijn, dan zijn het oesters. Wie zijn geliefde wil verrassen gaat naar de haven van het Zeeuwse Yerseke, want daar haal je vanaf vandaag tot en met 14 februari 24/7 verse Zeeuwse Oesters uit de eerste en enige Oesterautomaat van Nederland. De succesvolle mosselautomaat is tijdelijk omgetoverd tot Oesterautomaat. Een mandje met 12 Zeeuwse oesters uit de Oosterschelde is te koop voor € 9,95.

“Wij zien oesters met Valentijn steeds populairder worden. Na de decembermaand ontstaat daar een duidelijke piek. Vandaar het idee om een extra verkooppunt te creëren, waar ook nog eens corona-proof – oftewel contactloos – een aankoop kan worden gedaan. In het mosselseizoen is dat via de mosselautomaat heel succesvol geweest met verse mosselen”, aldus oesterkweker Jean Dhooge.

Verse oesters uit de Oosterschelde
Oesterkweker Jean Dhooge voorziet de automaat van Zeeuwse oesters van de bodempercelen in de Oosterschelde. “Verser kan niet. Het zijn driejarige Zeeuwse oesters die perfect zijn om rauw op een plateau feestelijk te presenteren.”

 

Twee tips
Twee handige tips voor de onervaren oestereter. Allereerst het opensteken. Het kan weleens een klusje zijn om met je mes de opening te vinden. Hier de oplossing: stoom de oesters even heel kort open. Ga als volgt te werk: zet ruime pan op het vuur met bodempje water, kook het water, hang er een zeef in waar je een paar oesters in legt. Deksel erop en kort stomen. Niet te lang want dan gaar je de oesters. Het gaat erom dat er net dat spleetje ontstaat waar je je mes in steekt.

Zeeuwse oesters
 

Het eten van de oesters. Je geniet zoveel meer van de smaak van de oester als je het (Oosterschelde)water dat hij vasthoudt er voorzichtig afgiet. Dan ervaar je de smaak van de oester optimaal en is het minder ‘een hap zeewater’. Je kunt naar wens wat verse peper en citroensap toevoegen.

Klik hier voor een duidelijke beschrijving voor het opensteken van oesters.

 

Meer tips zijn te vinden op zeeuwseoesters.nl.

Haalbaarheidsstudie

De Oesterautomaat maakt onderdeel uit van de haalbaarheidsstudie naar de verkoop van verse schelpdieren bij de bron. De studie wordt mede gefinancierd door het Europese fonds voor Maritieme Zaken en Visserij.

Klik hier voor meer beelden. 

Sector verwacht een uitstekend kwalitatief oesterseizoen

Nederlands Oesterseizoen 2021-2022 officieel geopendYerseke, 23september 2021

 Vandaag is het nieuwe Zeeuwse oesterseizoen gestart in het Zeeuwse Yerseke. Opnieuw werd dit jaar onder toeziend oog van genodigden, de eerste oesters van het seizoen opgevist uit de Oosterschelde. De eerste exemplaren werden overhandigd aan en geproefd door Jo-Annes de Bat, gedeputeerde van de provincie Zeeland, Hidde van Kersen, directeur Marine Stewardship Council en Jadis Schreuder, eigenaar The Lemon Kitchen. Met deze handeling is het Nederlandse oesterseizoen officieel geopend. 

Ambachtelijk en duurzaam 

Bij de start van het nieuwe oesterseizoen is ook bekend geworden dat alle Nederlandse oesters onder de MSC-standaard voor duurzame visserij vallen, wat betekent dat ze duurzaam gekweekt en geoogst zijn. 

De bodemcultuur in de Oosterschelde en Grevelingen was al MSC-gecertificeerd sinds 2013 en daar zijn nu de tafeloesters en de wild-geraapte oesters bij gekomen. “Oesters zijn gezond én duurzaam. De kwekers hebben hard gewerkt om ervoor te zorgen dat nog meer duurzame oesters beschikbaar komen. Hopelijk zorgt deze uitbreiding ervoor dat de consument het product nog meer weet te vinden en waardeert”, aldus Jaap de Rooij, secretaris Nederlandse Oestervereniging. 

Tijdens de officiële opening werd het MSC-certificaat overhandigd door Jadis Schreuder en Hidde van Kersen, respectievelijk ambassadeur en directeur Benelux bij de Marine Stewardship Council. “De Nederlandse oestersector laat mooi de waarde van het MSC-programma zien. Of je nu ambachtelijk en kleinschalig bezig bent zoals bij het wildrapen van oesters, of experimenteel en innovatief zoals de kwekers die hun oestertafels en -manden optimaliseren.”, aldus Hidde van Kersen. 

Populair onder jonge consument 

Tijdens promotiecampagnes die afgelopen jaar werden gehouden is gebleken dat de Zeeuwse oester populair is bij de jongere consument. Mede door de horecasluiting gedurende de lockdowns, werd de Zeeuwse oester gepromoot om de thuisconsumptie te stimuleren. De Nederlandse Oestervereniging is blij dat oesters geadopteerd worden door de jongeren. “De campagnes werden op social mediakanalen ingezet, waar veel jonge gebruikersgroepen zich bevinden en we zien daar een positief resultaat. Daarnaast doet deze doelgroep ook mee met winacties en dat betekent dat ze echt geïnteresseerd zijn in het product”, aldus Kees van Beveren, Voorzitter van de Nederlandse Oestervereniging. 

Smaak 

Vanaf vandaag wordt er weer gevist op Zeeuwse creuses (Crassostrea gigas) en op Zeeuwse platte oesters (Ostrea edulis). Traditioneel opent het oesterseizoen in de maand september. “De liefhebbers kunnen rekenen op een uitstekend kwalitatief oesterseizoen. Wij zijn als sector natuurlijk blij dat onze Zeeuwse oesters nu ook weer volop door de horecagelegenheden geserveerd kunnen worden.”, vertelt Van Beveren. De smaak van de zilte lekkernij wordt bepaald door de zilte wateren waar de Zeeuwse oesters groeien. “Het voedselaanbod voor de oesters is daarnaast belangrijk om een goed gevulde en stevige bite te hebben.”, vervolgt Van Beveren. 

Alle Nederlandse oesters worden in Zeeland gekweekt. Jaarlijks worden gemiddeld zo’n 20 tot 25 miljoen stuks opgevist en verkocht. 

Toekomst 

De oestersector werkt aan een samenwerkingsverband voor de toekomst. Een samenwerkingsverband waarbij partijen, Provincie Zeeland, Nederlandse Oestervereniging en NGO’s samenwerken om bestaande en nieuwe initiatieven binnen de oestersector verder vorm gaan geven, dit in relatie tot de beschikbare ruimte. 

Achtergrond 

De oesterkwekers in Zeeland beschikken over 550 hectare percelen in het Grevelingenmeer en 1.550 hectare in de Oosterschelde. 

De opening van het oesterseizoen wordt gesteund door de gemeente Reimerswaal en de provincie Zeeland. De gemeente Reimerswaal mag met het centrum van de oestervisserij Yerseke dé oestergemeente van Nederland genoemd worden en in de provincie Zeeland is de nationale en internationale handel in schaal- en schelpdieren niet weg te denken. 

Weetjes 

Oesterputten: na het opvissen van de oesters, bewaren de handelaren de voorraad oesters in betonnen oesterputten om ze vers te houden. Daar staan ze in kratten gestapeld, in vers 

zeewater. Twee keer per dag wordt er vers water uit de Oosterschelde aan- en afgevoerd in deze oesterputten. Een bijzondere plek! 

Oesters zijn van nature niet ovaal: wanneer de oesterlarfjes na een paar weken naar de bodem zakken door het toenemende gewicht van hun schelp, hechten ze zich vast op mosselschelpen die de oesterkweker heeft uitgezaaid. De Zeeuwse oester is van nature een puntige oester die rechtop in de bodem staat. Maar door de oesters van perceel naar perceel te verplaatsen, krijgen ze niet de kans om rechtop te gaan staan en worden ze ovaal van vorm. 

Hermafrodiet: oesters beginnen hun leven als mannetje en worden dan vrouwtje, afhankelijk ook van de temperatuur en de voedselomstandigheden. 

Info: Kees van Beveren, Voorzitter Nederlandse Oesterverenging, telefoon: 0031-6-50419141. 

 
 
 

 Zomeroesters op tafel! 

Yerseke, 20 juni 2021 

De zomer komt eraan en dat betekent dat de zomeroester weer wordt geoogst. Deze zomeroester, die op tafels in de Oosterschelde wordt gekweekt, is eerder consumptierijp dan de oesters die op de bodem van de Oosterschelde en Grevelingen groeien. Traditioneel begint het oesterseizoen half september. De zomer- of tafeloester wordt daadwerkelijk op tafels gekweekt. Omdat deze oesters zich in het bovenste gedeelte van de waterkolom bevinden krijgen ze eerder voeding dan de bodemoester en zijn ze ook vroeger in het seizoen volgroeid tot consumptierijpe oester. 

De zomeroester is een creuse en een 100% Zeeuwse oester die op tafels groeit in de voedselrijke Oosterschelde. Door gebruik te maken van innovatieve technieken kan de fijnproever eerder genieten van Zeeuwse oesters. Omdat de oester een oer Zeeuws product is en dus dichtbij geoogst wordt, is hij supervers en dat zorgt voor een lekkere zilte smaak. 

Innovatieve techniek
De oesterkwekers hanteren sinds een aantal jaar een nieuwe kweekmethode door het kweken van oesters op tafels zodat de consument gedurende een langere periode kan genieten van Zeeuwse oesters. De fijne zilte smaak van de zomeroester heeft te maken met het voedselaanbod en temperatuur van het water in de Oosterschelde. Zodra de zomeroesters uit de Oosterschelde zijn opgevist worden ze bewaard in de Oesterputten in Yerseke. Deze historische Oesterputten staan in verbinding met de Oosterschelde via sluizen. Zodoende worden ze in vers zeewater bewaard. 

Vandaag geoogst, morgen op het bord “Onze oesterkwekers zorgen voor een op en top versproduct. Wat vandaag uit het water komt, ligt morgen op je bord, of in de winkel. De zomeroester is een echte delicatesse én we zijn er trots op dat deze kweekmethode succesvol is” vertelt Kees van Beveren, namens de leden van de Nederlands Oestervereniging. “Gelukkig zijn de restaurants weer geopend en voor wie thuis blijft deze zomer, hebben we recepten ontwikkeld waarmee je toch in vakantiesferen komt. We hebben een Franse en een Spaanse bereiding bedacht, een Italiaanse, een Portugese, Griekse én ook een Zeeuwse. Die mag in het rijtje natuurlijk niet ontbreken” vertelt Van Beveren. “De consument zal versteld staan wat er allemaal kan met een rauwe oester. En niet te vergeten, hij is ook heerlijk op de BBQ”. 

Inspiratie voor consument
Zeeuwse oesters passen goed in het zomerseizoen. Om de consument te inspireren wordt de zomeroesters vanaf 21 juni 2021 gepromoot. Op de langste dag van het jaar start een campagne op Facebook en Instagram waarbij recepten voorbijkomen die passen bij een zomerse borrel, etentje of barbecue. De recepten zijn gemaakt met ingrediënten uit vijf populaire vakantielanden: Spanje, Portugal, Griekenland, Frankrijk, Italië en tot slot is er ook een heerlijke Zeeuwse bereiding. 

zeeuwse zomeroester

Extra promotie voor Zeeuwse oesters tijdens de feestdagen

Yerseke, 9 december 2020

Dit jaar worden de feestdagen thuis gevierd waar andere jaren heel wat families en vriendengroepen uit eten gaan. Het ultieme gerecht voor de feestdagen zijn Zeeuwse oesters. Zeker nu kerst in kleinere gezelschappen zal worden gevierd. De traditionele kersttafel zal veelal ook vervangen worden door een feestelijke borrel met een klein, intiemer gezelschap. Of een uitgebreid kerstmenu, omdat de momenten met elkaar bijzonder zijn. De Zeeuwse oesters zijn dan juist nu een passend product.

Omdat de horeca voorlopig gesloten blijft, is het belangrijk voor de Zeeuwse oesterkwekers en -bedrijven om de thuisconsumptie te stimuleren. Iedereen blijft thuis en er is behoefte aan gezelligheid en een echte kerstsfeer. Jaap de Rooij, secretaris van de Nederlandse Oestervereniging: “Wij begrijpen en zien de noodzaak om nu iets te doen met de feestdagen voor de deur. We willen niet met een overschot aan Zeeuwse oesters blijven zitten uiteraard. In overleg met provincie Zeeland en gemeente Reimerswaal is er budget vrij gemaakt en gaat op 10 december een promotiecampagne van start om de thuisconsumptie van de Zeeuwse oesters te stimuleren. Speciaal gericht op die feestdagen.”

Zeeuwse oesters zijn stoer en chique tegelijk. Traditiegetrouw worden ze veel gegeten tijdens de feestdagen. Om de consument te verleiden om ze vooral ook thuis te bereiden start op 10 december een campagne om de thuisconsumptie te stimuleren. Als onderdeel van deze campagne, die wordt ingezet op Facebook, Instagram en YouTube, wordt een winactie gehouden. Op de oestermandjes die uit Yerseke vertrekken zitten actiestickers. Wie bijvoorbeeld een oestermandje bij de visspecialist koopt met daarop de actiesticker maakt kans op een exclusieve lunch op een zandplaat in de Oosterschelde. Jaap de Rooij: “De kopers van de winnende oestermandjes kunnen rekenen op een bijzondere beleving, net als het eten van oesters. Zo’n op en top vers product van dichtbij, daar wil je toch iedereen mee verleiden. Deze campagne voeren we overigens niet alleen. We doen het samen met de visdetailhandel, groothandel en bedrijven die oesters in- en verkopen. Want juist met elkaar kunnen we de Zeeuwse oestersector helpen!”.

Topdrukte in Yerseke

De decembermaand is dè maand waarin de omzet voor Zeeuwse oesters wordt behaald. Generaties lang wordt er door de kweekbedrijven hard gewerkt om de voorraad oesters naar de verschillende afzetlanden te krijgen. “In december zijn de‘inpakstraten’ hèt aanzicht van de Havendijk in Yerseke. Iedereen is zich bewust van het belang voor de kwekers en dat zorgt ook voor een goede, collectieve sfeer” vertelt Jaap de Rooij, namens de leden van de Nederlands Oestervereniging.

Mega oester in de Oosterschelde

februari 2020

Vorige maand is een enorme platte oester aangetroffen in de Oosterschelde. Gert-Jan van Veen, vakdeskundige Visserij van team Uitvoering Visserijregelingen, over de vondst: ,,We vingen deze megaplatte oester tijdens een inventarisatie van mosselpercelen. De oester lag op een onverhuurd perceel aan de Middelplaat, onder de rook van Tholen. Het schelpdier is ruim 15 centimeter breed en maar liefst 6 centimeter dik. Nadat er jaren geen platte oesters meer te vinden waren, buiten een enkele vondst, zien we nu in toenemende mate platte oesters, zowel op oester- als op mosselpercelen.” Of het een record-formaat is durft Van Veen niet te zeggen; van een oester van een soortgelijk formaat die zeven jaar geleden werd gevangen zijn geen maten genomen.

Het perceel met de grote oester grenst aan het oestergebied (ten oosten van de lijn Yerseke-Gorishoek). ,,Helaas komen we op steeds meer plekken ook de oesterboorder tegen. Je kunt gerust stellen dat het in het oestergebied is vergeven van de oesterboorders.”