Franse oester

Franse oesters met venkel en picpoulle de pinet

Ingrediënten voor 6 oesters:
6 rauwe zomer oesters
50 gram water
50 gram witte wijn
100 gram suiker
100 gram azijn
1 steranijs
1 laurierblad
5 peperkorrels
¼ stuk venkel

Bereidingswijze:

Steek de oesters open en plaats op een serveerschaal.

Snijd de venkel in hele kleine blokjes en zet dit weg in een bakje.

Doe alle andere ingrediënten in een pan en breng aan de kook. Laat dit 2 minuten koken, haal het dan van het vuur en zeef het vocht over de gesneden venkel. Laat dit afkoelen.

Wanneer het afgekoeld is doe dan de venkel met een lepel op de oesters en serveer de rest eventueel in een klein schaaltje naast de oesters.

Serveer dit alles samen met een glas picpoulle de pinet.

Portugese oesters met chouriço afgeblust met rode port.

Ingrediënten voor 6 oesters:
6 rauwe zomer oesters
100 gram bloem
100 gram paneermeel
Cajun kruiden
150 gram chouriço (of chorizo)
¼ rode paprika
Scheutje rode port

Bereidingswijze:

Steek de oesters open en los en leg de oesters op een droge theedoek.

Meng de bloem en het paneermeel en voeg cajun kruiden toe op smaak. Snijd de paprika in hele kleine blokjes en de chouriço in kleine blokjes.

Verhit een koekenpan met een scheutje olie, bak hier de chouriço in en voeg na 3 minuten de fijne paprika toe. Als het goed is komt er lekker wat vet uit de chouriço.

Leg de lege schelpen even in een verwarmde oven zodat de schelpen licht warm zijn en leg ze daarna op een serveerschaal.

Blus de chouriço en de paprika af met de scheut port en haal dan de chouriço en de paprika uit de pan maar laat het vet/vocht zitten.

Bak de oester nu in het vet wat nog in de pan zit tot dat de oester een bruin krokant laagje krijgt en serveer de oesters in de schelp waar de chouriço en de paprika in zit.

Serveer een glas rode port er bij.

Spaanse gegratineerde oesters met cavasaus

Ingrediënten voor 6 oesters:
6 rauwe zomer oesters
1 sjalot
½ dl cava
1 dl room
Peper
Zout

Bereidingswijze:

Steek de oesters open en vang het vocht op in een steelpan. (leg een zeef op de steelpan om zo alleen vocht te hebben)

Doe de oesters op een met zilverfolie beklede ovenschaal.

Snijd de sjalot heel fijn en doe ze in de pan met het oestervocht.

Voeg de cava, de room en de peper toe en laat dit tot ¼ inkoken.

Giet de cavasaus over de oesters en gratineer de oesters in een voorverwarmde oven op 200 graden voor 5 minuten. De laatste minuut kunt u het grillelement inschakelen om de oester een mooi bruin korstje te geven.

Serveer deze oester met een glas cava.

Griekse oesters met feta en ouzo 

Ingrediënten voor 6 oesters:
6 rauwe zomer oesters
150 gram feta, verkruimeld
1 groene paprika, in blokjes
100 milliliter ouzo
2 theelepels gedroogde oregano
1 blikje tomatenblokjes
2 tenen knoflook, fijngehakt
Peper

Bereidingswijze:

Steek de oesters open en plaats op een serveerschaal.

Verhit een scheut olijolie in een koekenpan. Bak de knoflook en de paprika samen, voeg dan de tomatenblokjes toe. Voeg wat peper toe en eventueel wat zout naar smaak. Voeg de oregano toe en laat even pruttelen in de koekenpan tot dat het meeste vocht verdwenen is. Blus af met de ouzo, laat weer even aan de kook komen voor 2 minuten. Doe de verkruimelde feta er bij en meng goed door.

Dit kan dan warm of koud op de oester geserveerd worden. Bij voorkeur warm zodat de oester lauw warm word en er nog meer smaken vrij komen.

Italiaanse oesters

Italiaanse oesters met gremolata

Ingrediëneten voor 6 oesters:
6 rauwe zomer oesters
40 gram peterselie, fijn gehakt
1 citroen
1 teentje knoflook
Olijfolie extra vergine
Zeezout grof

Bereidingswijze:

Steek de oesters open en plaats op een serveerschaal.

Doe de fijn gehakte peterselie in een mengkom. Voeg hier de rasp van 1 citroen aan toe en het sap van een halve citroen. Voeg dan de knoflook toe met een knoflookpers. Doe er 3 a 4 eetlepels olie bij en zeezout naar smaak. Roer alles goed door elkaar en proef. Doe naar smaak nog extra citroensap toevoegen. Pas op met zout want de oester is ook al lekker zilt van smaak.

Doe met een lepeltje de gremolata op de oesters.

Serveer samen met een heerlijke koude limoncello.

Rauwe oester met granité van hierbas de las dunas en fijne groene appel

Ingrediënten voor 6 zomeroesters:

6 rauwe zomeroesters
30 cl bruiswater
150 ml hierbas de las dunas
100 gram poedersuiker
1 stuk limoen
20 gram zeekraal als garnering

Bereidingswijze:

Steek de oesters open en plaats op een serveerschaal.

Zorg er voor dat de granité al een dag van te voren gemaakt is om goed te kunnen bevriezen.

Meng voor de granité de poedersuiker, limoen rasp, het sap van de limoen, de likeur en het bruiswater. Meng dit met een garde in een niet te hoge bak. Zet deze bak in de vriezer met een vork en roer elke 2 uur even door. Als de granité begint de bevriezen meng het dan elk uur een keer door tot dat er een mooie schilfer ijs ontstaat.

Zoek voor de garnering de mooie kleine takjes zeekraal uit en was deze in koud water.

Doe op elke oester een lepel granité en garneer af met wat kleine takjes zeekraal.

Serveer dit met een glas hierbas de las dunas en ijsblokjes of maak er een gin tonic variant van.

Zeeuwse oesters
Tip Oesters Stoommandje

Oesters met bosui en sojasaus

Benodigdheden voor 6 oesters:

  • 6 oesters
  • 6 el zwarte bonensaus
  • 1 bosui, fijngesneden
  • 6 theelepels gakken uitjes
  • 50 ml neutrale olie, bijvoorbeeld arachideolie
  • stoommandje

Bereidingswijze:

  1. Doe een laagje water in de pan en zeet daar het stoommandje in. Breng het water aan de kook.
  2. Steek de oesters open en los.
  3. Schep op elke oester een lepeltje olie zwarte bonensaus.
  4. Leg de oesters in het stoommandje en stoom ze in 5 tot 10 minuten gaar.
  5. Doe de overige olie in een steelpan en verwarm dit.
  6. Haal de oesters uit het stoommandje en schep er een wat hete olie over heen.
  7. Garneer de gestoomde oesters met de fijngesneden bosui en de gebakken uitjes.

Zeeuwse oesters met komkommer en limoen

Benodigdheden voor 6 oesters:

  • 6 oesters
  • ½ stuk komkommer
  • 1 stuk limoen
  • grof gemalen peper
  • honing

Bereidingswijze:

  1. Snijd de komkommer zonder het zaad in dunne plakjes en daarna in hele dunne reepjes.
  2. Rasp de limoen in een schaaltje, knijp het sap uit de limoen er bij, doe er 1 theelepel honing bij en wat gemalen peper. Meng dit met elkaar.
  3. Doe de gesneden komkommer in de limoen honing marinade en laat dit heel even staan.
  4. Steek de oester open en los.
  5. Verdeel de komkommer en het sap over de oesters.